Neurocosmetica

Oct 29, 2024Door Alia Chaibekava

AC


"Het maakt niet uit wat ik op mijn huid smeer, want ik ben ervan overtuigd dat een creme niets met je huid doet."

Deze uitspraak hoor ik soms van mijn clienten, en ik begrijp de scepsis. Het is inderdaad niet altijd makkelijk te geloven dat een creme of serum een daadwerkelijk verschil kan maken.

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en fungeert als verlengstuk van de hersenen. Je vraagt je misschien af: hoe kan dit? Zowel de huid als de hersenen hebben dezelfde embryonale oorsprong en communiceren voordurend met elkaar door middel van boodschapperstoffen die neurotransmitters worden genoemd. Deze geven prikkels door en voorzien de hersenen van informatie over ons lichaam en de omgeving. Dit verklaart bijvorbeeld waarom je gaat blozen als je je ongemakkelijk voelt.

Daarom is het belangrijk om te beseffen wat producten die je op je huid aanbrengt, met je doen. Onze huid vervult namelijk ook een beschermende rol en vormt een natuurlijke barriere om ons lichaam te beschermen tegen schad . Hierdoor kunnen niet alle stoffen zomaar door de huid heen dringen. De kunst is om producten te ontwikkelen die de juiste stoffen diep in de huid kunnen brengen om hun werk te doen. En goed nieuws: zulke producten bestaan! Daarom is kennis van ingredieenten en hun werking essentieel.

Omdat er een verbiending bestaat tussen huid en hersenen en andersom, is er een categorie producten ontwikkeld die we neurocosmetica noemen.

Wat is Neurocosmetica?

Neurocosmetica richt zich op ingredienten die de neurotransmitters in de huid beinvloeden om zo de huid te kalmeren, ontstekkingen te verminderen en de fibroblasten te stimuleren om meer collageen en elastine aan te maken. Deze producten ondersteunen de natuurlijke regeneratieprocessen van de huid en helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering. Het resultaat is een frisse, jeugdige uitstraling.

Hoe werken Neuroactieve stoffen?

Neuroactieve stoffen werken door de communicatie tussen huidcellen en het zenuwstelsel te beinvloeden. Deze stoffen bootsen neurotransmitters na of stimuleren specifieke receptoren in de huid. Hierdoor kunnen ze de huid helpen kalmeren, ontstekingen verminderen en processen zoals aanmaak van collageen en elastine activeren.

Bijv. Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, helpt de huidbarriere te versterken en heeft anti-inflammatoire eigenschappen. Of Bakuchiol is een plantaardig alternatief voor retinol, bekend om zijn anti-aging eigenschappen te vermogen om de huidtextuur te verbeteren zonder de irritatie die vaak gepaard gaat met retinol.


Wat kun je verwachten van Neurocosmetica?

Neurocosmetica is een fascinerend en snel groeiend vakgebied binnen de huidverzorging. Door ingredienten te gebruiken die lijken op neurotransmitters, verbeteren deze producten het uiterlijk van de huid. Ze zorgen voor kalmering, verminderen ontstekingen en stimuleren de aanmaak van collageen en elastine. Zo werken ze effectief tegen tekenen van veroudering en dragen bij aan een stralende, gezonde huid.

Dus, je ziet dat het juiste product niet zomaar een smeersel is dat je over je huid verdeelt, maar een middel dat je huid daadwerkelijk helpt om gezonder en jeugdiger uit te zien.

Neurocosmetica gaat verder dan allen het oppervlak;  het werkt samen met de natuurlijke processen van de huid om haar uitstraling, veerkracht en welzijn te verbeteren.

Volgende keer vertel ik jou meer over hoe schoonheidsbehandelingen onze stemming en stressniveau positief kunnen beinvloeden.


ps: zoek je nog wat verdieping, hier is nog wat leeswerk:

Esthe (2024, Okt nr.10). Neurocosmetica trend voor de toekomst




l